Ana içeriğe atla

Çağımızın Hastalığı Alzheimer






Merhaba sevgili dostlar; Bugün sizlere son yıllarda çok artan ve gençlerde dahi görülen Alzheimer hakkında bilgilendirme yapacağım.
Alzheimerı bellek kaybı, yeni yaşamış olduğu olayları hatırlayamama, unutkanlık olarak açıklayabiliriz. Genetik bir hastalık. Sanılanın aksine yaşlılık hastalığı değil gençlerde dahi  bu hastalığa yakalanıldığı görülmektedir. Erken teşhis hafıza kaybı ( Gençlerde görülen Alzheimer )  görülmekle beraber ileri yaşlarda daha çok görülmektedir.Yaş ilerlemesine (65 yaş üstü) bağlı Alzheimer hastaları konuşma ve cevap verme yeteneklerini kaybederler. Rutin yaptıkları işleri yapamaz duruma gelirler. 
Hastalığın teşhisinde en önemli belirti yeni öğrenilen bilgileri hatırlamakta güçlüktür. Hastalık önce beynin öğrenmeyi etkileyen kısmında başlar. Daha sonra davranış değişikleri, ruhsal durum ve yönetim bozuklukları görülür. Hastalığın ilerleyen evrelerinde olay, zaman ve mekan karışıkları gözlemlenir. Hasta konuşma, yutma ve yürüme zorlukları yaşar.
Bir çok kişi hafızada sıkıntı yaşamaktadır, bu onların Alzheimer olması anlamına gelmemektedir. Bunama semptomları yaşanıyorsa erken teşhis açısından bir doktora gitmek gerekebilir.
Aşağıdaki belirtiler sizde veya sevdikleriniz de varsa bir doktora görünmek gerekebilir 
_Yakın zamanda öğrenilen bilgileri unuturlar, önemli tarih ve olayları hatırlayamazlar, sürekli birilerinden yardım alırlar.
_Planladıkları bir işi yapmakta zorluk çekerler. Bu işleri yapmak daha uzun zaman alabilir.
_Bilinen işleri evde veya başka bir yerde uygulama sorunu yaşarlar. Örneğin eskiden yaptığı yemekleri yapamamak, evdeki basit arızaları tamir edememek.
_Tarih,zaman mekan değişimini karıştırırlar. Bazen nerede olduklarını ve neden orada olduklarını unuturlar. Evlerinin yerini karıştırırlar.
_Görme problemleri bu hastalığın işareti olabilir. Renk ve kontrast belirlemede güçlük çekebilirler.
_Bir görüşmede ve konuşma da doğru sözcüğü bulamazlar. Konuşmanın ortasında kalırlar kullanacak sözcük bulmada sıkıntı yaşarlar. Kelime dağarcığı ile mücadele ederler.
_Bir şey kaybedebilirler, kaybettiği eşyayı farklı yerlere koyabilirler yada kaybettikleri eşyayı birileri çaldı diye sevdiklerini suçlayabilirler. Örneğin televizyon kumandasını buzdolabında bulabilirsiniz. Bu zamanla daha sık olmaya başlar.
_Kötü kararlar almaya başlarlar. Gereksiz harcamalar yapabilirler. Kendi temizliklerine dikkat etmemeye başlarlar.
_ Hobilerden, sosyal etkinliklerden, spordan uzak kalmaya başlarlar. Bu tür etkinlikleri yapamamak ve ayak uyduramamak onları bu tür işlerden uzaklaştırır.
_Ruh halleri değişir. Endişeli, şaşkın, bunaltıcı, şüpheci olabilir. Evde, iş yerinde, arkadaşlarıyla beraberken rahatsız olabilirler.
Alzheimer olmamak için ne yapmalıyız?
Sağlıklı  beslenmeliyiz, hem bedenen hem zihinsel spor yapmalıyız, sosyal olarak aktif olmalıyız, sigara ve alkolden kaçınmalıyız

*ÇOK BASİT BİR SAĞLIK UYARISI...*
*Mümkünse, her sabah veya akşam, günde bir kez olabilir, sert bir
zemin üzerinde çıplak sağ ve sol ayak üzerinde, GÖZLERİNİZ KESİN TAM KAPALI her iki kolunuz yanlara T şeklinde açık, yaklaşık 30 sn.'de 100'e kadar, tek ayak üzerinden "sesli" sayarak DENGE'de durma eğitimine vücudunuzu ve beyninizi mutlaka ACİL alıştırınız. *
*İlk bir hafta sayamamanız çok normal. İlk bir haftadan sonra,
100'e kadar sayarak bu eğitime vücudunuzu alıştırırsanız, ileride kesinlikle ALZHAIMER konusunda sorun yaşamazsınız. *
*Kaynak: Amerika'da yaşayan Kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet ÖZ*
*Huzurlu ve Kaliteli yaşamanız, 


Sağlıkla kalın ❤

Yorumlar

  1. Cok güzel bilgiler. Maalesef gittikce yayginlasiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef son zamanlarda çok duyar olduk.Benim de bu hastalığa yakalanan çok tanıdığım var 😞

      Sil
  2. Katlanılması kolay olmayan bir hastalık. Parkinson'la yakın tanışıklığım var ama bu rahatsızlığı düşünemiyorum bile. Hastaların yakınlarına kolaylıklar ve sabırlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Çok zor bir hastalık gerçekten .Yakınları da hasta kadar zor günler geçiriyor.

      Sil
  3. evt zor bi rahatsızlık..alzhemir olanlara bitkisel tavsiye olarak ginko bloba öneriliyo ama tabii etkisi tam nedir bilmiyom,ginko blobayı ben ayak,bacak kasılmasına iyi geldiği için kullanıyodum ama beyinede çok faydaları varmış,internetten okudklarıma göre.. ama tabii kullanmadan önce iyi araştırmalarını tavsiye ederim,kimine iyi gelirken kimine iyi gelmeyebilir,alerjisi olanlar olablilr,doktor kontrolünde olursa iyi olur..emeğinize sağlık faydalı bilgilerdi..🙂

    bu arada bu sizin yeni sitenizmiş,yeni farkettim takibide aldım,kolay gelsin efenim..🙂

    YanıtlaSil
  4. Size de çok geçmiş olsun. Evet Alzheimer hastalığında ginkgo bloba işe yarayabilir.Ginseng ile birlikte alınması daha faydalı. Gingo bloba damarların esnekliğini düzenler,beyne ve vücudun uç noktalarına kan akışını azaltır.Belleği güçlendiren beyin uyarıcıdır. Serbest radikallere karşı güçlü antioksidandır. Tansiyonu yükseltebileceği için az kullanılmalı. Biz sarımsak hapı garlicle birlikte kullanmalarını tavsiye ediyorduk. Ginsgeng ise vücudu ve ruhu dengede tutmaya yarıyor, belleği güçlendiriyor, konsantrasyon yeteneğini artırıyor, vücudun normal dengesine dönmesine yardımcı oluyor. Birlikte aynı kutu içinde satılanlar var, onu tavsiye ederim. Ayaklarınızdaki kasılma kramp şeklindeyse magnezyum eksikliği de olabilir. Doktorlar da magnezyum tavsiye ediyor. Ben de bir ara vitamin destek eğitimi almıştım o yüzden biraz bilgim var.:)

    Evet bu yeni sitem, teşekkür ederim.:) Sağlıkla ilgili yayınlarımı ayrı bir yer olsun istedim. Facebookda 26 nisan 2012 de önce sağlık adında bir grup kurmuştum. Önce sağlık blogum bu grubumla irtibatlı olacak. İlk takipçim siz oldunuz. Temayı diğer blogumdan farklı uyguladığım için ayarları nasıl olacak bilememiştim. Gece biraz kurcaladım izle düğmesini ve diğer düğmeleri koydum. Herhalde oldu,güzel oldu. Ben beğendim, okuyucularım da beğenmiştir inşallah. :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel ve yararlı bir bilgilendirme olmuş. Bir arkadaşımın annesi alzheimer, Çok sıkıntılı bir durum hasta ve yakınları için..Dengede durma egzersizi iyiymiş uygulamak lazım aslında..Kalemine sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. 😊 Benim arkadaşım 50 yaşında erken yaş Alzheimer oldu. Çok zor bir hastalık. Hastalara ve yakınlarının Allah yardımcısı olsun.

      Sil
  6. Çok önemli bilgiler vermişsiniz.Benim de gözlemlediğim bu hastalığın giderek artıyor olması.Farkındalık yazınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurdagül Hanım gözleminiz doğru ,zon zamanlarda çok arttı. Benim yakınlarımdan 4 kişi bu hastalıkla savaşıyor. Maalesef Bir tanıdığım rahmetli oldu, bir tanıdığım da (50 ) genç yaşında Alzheimer oldu. Rica ederim, yorumunuz için ben teşekkür ederim. Sevgiler 😊

      Sil
  7. iadeyi ziyarete geldim, çok zor bir hastalık, en korktugum hastalıktır alz allah hiç kimseye yaşatmasın. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfama hoş geldiniz 😊 Korkmamak mümkün mü? Yediklerimiz, içtiklerimizden midir nedir son zamanlarda çok arttı bu hastalık. Amin Allah kimseye göstermesin.

      Sil
  8. Evet bu hastalik yaslilarda oldugu kadar genc yaştaki insanlarda da gorulebiliyor.Erken tani yapildiginda kullanilan ilaclarla hastanin sosyal yaşantisi aksamadan devam ettirilebiliyor Ama şuda bir gercek ki bu hastalik durdurulamiyor.Alzheimer tani konmadan yillar oncesinden sinyaller veren bir hastalik ama ne yazikki bizler bu unutkanliklari dogal dogsilayip yada aman bende unutuyorum herkeste var unutkanlik gibi söylemlere aldanip ustune dusmuyoruz ve hastalik kontrol altina alinabilecekken bu zaman diliminde ilerliyo ve hasta ne yazikki zaman kaybetmis oluyor.Ben bu hastalikla ilgili (51 yaşindayim)bütün testlere girdim ve şuanda ilac kulaniyorum İlaclar sayesinde olan unutkanliklarim neredeyse yok denecek seviyeye geldi .İlerde ne olur nasil ilerler bilemiyorum bilemiyoruz.O yuzden anı yasaamayi tercih ediyorum Herkese saglikli gunler 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım arkadaşım yorumun için çok teşekkürler. Öncelikle Allah sana ve sonra tüm hastalara şifa versin. Hastalığın ciddiyetini ve gecikince neler olabileceğini yaşayan biri olarak uyarmışsın. Herkes risk altında aslında. Kendi doktorumuz kendimiz olmalı böyle durumları ciddiye almalıyız. Sevgilerimle :) <3

      Sil
  9. Cok korkunc bir hastalık bence. İnsanın bu zamana kadar kazandigi tüm deger ve birikimlerini kaybetmesi gercekten cok üzücü. Allah yardim etsin.

    Ama ben de simdiden unutkanliklar basladi bile :) sonumuz hayr olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık çok önemli, maalesef kıymetini pek bilemiyoruz. Hasta olduğumuzda sağlığımızın öneminin farkına varıyoruz.

      Hepimizde unutkanlık var. İnşallah ilerlemez. Dikkat etmeliyiz sanırım. Sevgiler 😊

      Sil
  10. iadei ziyarete geldim.. çok faydalandığım bir yazı oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim. Faydalı olduysam ne mutlu. Sevgiler 😊

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim, en kısa zamanda cevaplayacağım

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekerin Zararları

Merhaba blog sever dostlarım; Çok sevdiğimiz fakat çok da zararlı olan şekerin ne gibi zararları olduğunu gelin sizlerle bir göz atalım. Şekerin gizli isimleri Yiyeceklerin “içindekiler” listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake. Şekerin vücudunuza zararları • Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor. Buna “metabolik sendrom” deniyor. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depoluyor. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açıyor. • Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendr...

Deterjanların Zararları Nedir ?

Merhabalar ;  Hepimiz daha doğrusu biz  hanımlar  evlerimize o kadar çok özen gösteririz ki temizlik için kendimizi resmen yıpratırız. Kullandığımız deterjanların zararı da cabası. Temizliği hasta olmak için değil, hastalıktan korunmak için yapıyoruz. Ancak kullandığımız temizlik maddeleri sıvı el sabunları, deterjanlar, şampuanlar çamaşır deterjanları bol köpük daha parlak daha beyaz, daha yumuşak gibi sloganlarla yapılan temizlikler görünürde kirliliği temizlerken işin arka planında temizlenemez kirlilikler yani kimyasal kirlilikler bırakmaktadır. Norveçli araştırmacılar 6 bin kadını 20 yıl izleyerek yaptıkları çalışma sonucu temizlik malzemelerindeki zararlı maddelerin akciğer fonksiyonlarını bozduğunu zararın 10- 20 yıl boyunca günde 20 adet sigara içmenin verdiği zarar kadar olduğunu gösterdiler. Kimyasal dezenfektan ve temizleyicilerin tiroid kanseri ile bağlantısı var ; Yale üniversitesince yapılan yeni bir çalışma, işleri gereği kimyasal temizley...