Merhaba blog sever dostlarım;
Çok sevdiğimiz fakat çok da zararlı olan şekerin ne gibi zararları olduğunu gelin sizlerle bir göz atalım.
Şekerin gizli isimleri
Yiyeceklerin “içindekiler” listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake.
Şekerin vücudunuza zararları
• Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor. Buna “metabolik sendrom” deniyor. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depoluyor. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açıyor.
• Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
• Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler de dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor.
• Bağışıklık sistemi zayıflıyor. Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamıyor.
Şekerin zararları:
1. Şeker kanser hücrelerinin en çok sevdiği şeydir.
2. Şeker bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
3. Şeker vücudunuzun mineral dengesini bozabilir.
4. Şeker çocuklarda hiperaktivite, endişe, dikkat bozukluğu ve huysuzluğa sebep olabilir.
6. Şeker çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebilir.
7. Şeker trigliserit seviyesinde belirgin bir artışa sebep olabilir.
8. Şeker bakteri enfeksiyonları na karşı savunma sistemini zayıflatabilir.
9. Şeker böbreklere hasar verebilir.
10. Şeker krom eksikliğine yol açabilir.
11. Şeker bakır eksikliğine yol açabilir.
13. Şeker meme, yumurtalık, prostat ve rektum kanserine yol açabilir.
14. Şeker kadınlarda daha büyük risk oluşturmak üzere, kolon kanserine sebep olabilir.
15. Şeker safra kesesi kanseri için risk faktörü olabilir.
16. Şeker gözleri bozabilir.
17. Şeker serotonin seviyesini yükseltir; bu da kan damarlarını daraltabilir.
18. Şeker Hipoglisemiye sebep olabilir.
19. Şeker midenin asidik olmasına yol açabilir.
20. Şeker çocuklarda adrenalin seviyesini artırabilir.
21. Şeker koroner kalp hastalığı riskini artırabilir.
22. Şeker ciltte kuruma ve saç beyazlamasına yol açarak yaşlanma sürecini hızlandırabilir.
23. Şeker alkol bağımlılığına yol açabilir.
24. Şeker diş çürüklerini artırabilir.
25. Şeker kilo alımı ve aşırı şişmanlığa katkıda bulunabilir.
26. Yüksek miktarda şeker yemek Crohn’s hastalığı ve ülseratif kolit riskini artırır.
27. Şeker kireçlenmeye sebep olabilir.
28. Şeker astıma sebep olabilir.
29. Şeker mantar enfeksiyonları na sebep olabilir.
30. Şeker safra taşı oluşmasına yol açabilir.
31. Şeker böbrek taşı oluşmasına yol açabilir.
32. Şeker istemik kalp hastalığına yol açabilir.
33. Şeker apendisite yol açabilir.
34. Şeker Multipl Skleroz (MS) hastalığının belirtilerini şiddetlendirebilir.
35. Şeker dolaylı olarak hemoroide yol açabilir.
36. Şeker damarlarda varise yol açabilir.
38. Şeker salya asiditesine katkıda bulunabilir.
39. Şeker insülin sensitivitesinde düşüşe sebep olabilir.
40. Şeker glikoz toleransının düşmesine sebep olur.
41. Şeker büyüme hormonunu azaltabilir.
42. Şeker toplam kolesterolü artırabilir.
43. Şeker sistolik kan basıncını artırabilir.
44.Şeker gıda alerjilerine sebep olur.
45. Şeker diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir.
46. Şeker hamilelikte kan zehirlenmesine yol açabilir.
47. Şeker çocuklarda egzama oluşuma katkıda bulunabilir.
48. Şeker kardiyovasküler hastalığa sebep olabilir.
49. Şeker DNA yapısını bozabilir.
50. Şeker katarakta sebep olabilir.
51. Şeker amfizeme sebep olabilir.
52. Şeker ateroskleroza sebep olabilir.
53. Şeker serbest radikal oluşumuna sebep olabilir.
54. Şeker enzimlerin işlevselliğini düşürür.
55. Şeker karaciğer hücrelerinin bölünmesine sebep olabilir; bu da karaciğerin boyutlarını büyütür.
56. Şeker karaciğerde yağ miktarını artırabilir.
57. Şeker karaciğerde patolojik değişimlere yol açabilir.
58. Şeker pankreasa zarar verebilir.
59. Şeker kabızlığa sebep olabilir.
60. Şeker miyopluğa sebep olabilir.
61. Şeker hipertansiyona sebep olabilir.
62. Şeker migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına sebep olabilir.
63. Şeker beyin dalgalarını artırabilir; bu da beynin düşünme kabiliyetini zayıflatır.
64. Şeker depresyona sebep olabilir.
65. Şeker hormonal dengesizliğe sebep olabilir.
66. Şeker Alzheimer hastalığı riskini artırabilir.
Her yerde “şeker” var
Kek, pasta, baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde şeker olduğunu zaten biliyoruz. Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine koyulur hale gelişi… Bebek maması, mısır gevreği, sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor. Doğuştan tatlıya yatkınlığı olan insanoğlu da, farkında olmadan bu çekime kapılıyor ve satışlar artıyor. Gittikçe daha fazla satın alıyor, daha yiyoruz bu gıdaları.
Çocuklar ve bebekler için çok sakıncalı
şekerin zararları;Özellikle bebek mamasında bile şeker olması, çocukların beslenme zevkinin bir ömür boyu yanlış bir yolda gitmesine neden oluyor. Günümüzde artan aşırı şişmanlığın sorumlularından biri de bebekken tanışılan şeker olsa gerek. Bebek mamasında anne sütüne oranla yüzde 60 daha fazla şeker bulunuyor!
Şekerdeki genetik risk
Şekerle ilgili çok önemli başka bir tehlike daha var. Genetiğiyle oynanmış mısırdan “mısır şekeri” üretiliyor. “Nişasta bazlı sıvı şeker” de denilen bu “oynanmış” şeker, çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreği gibi endüstriyel gıdalarda en çok kullanılan şeker türü. Genetiğiyle oynanmış gıdalar ise, başlı başına sayfalarca yazı yazılabilecek bir konu. Doğal halinde değil, insan eliyle “oynanmış” genlere sahip yiyecekler yediğimizde, bizim vücudumuzda da genlerimizi ilgilendiren değişiklikler olabileceğinden korkuyor bilim adamları. Günümüzde yaygınlaşan besin alerjileri, kanser gibi rahatsızlıkları nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor..
2012 yılında facebookta önce sağlık grubumda paylaştığım yazıdan alıntı
Sağlıkla Kalın ❤
O kadar doğru ki yazdıkların canım.Beninde çikolata tutkum var.Ama yeneceğim yani istiyorum. Hele ki senin yazını okuyınca,mutlaka yenmem gerek.
YanıtlaSilFaydalı bir yazı olmuş.
Kalemine sağlık arkadaşım 💗
Teşekkür ederim canım.Sağlık çok önemli gerçekten yaş ilerledikçe daha da önem kazanıyor.Sağlıkla kal.Sevgiler😊
YanıtlaSilYazınızı okuyunca açıkça katliam yapılıyor diye düşünmeden edemedim. :)
YanıtlaSil😊 Evet öyle gözüküyor. Korkutucu fakat doğru şeyler maalesef.Bir de kullanmayı bırakabilsek 😊
Silo kadar güzel bir yazı olmuş ki ellerine sağlık :) Bende hipoglisemi hastasıyım teşhisim konulmadan önce o kadar çok şeker ve paketlenmiş gıdalar yerdim ki :( 1 yılı aşkın süredir yemek düzenimizi komple değiştirdik ailecek artık daha sağlıklı besleniyoruz. :) Herşey ilerisi için
YanıtlaSilÖncelikle geçmiş olsun.Artık herkes bilinçlendi diye düşünüyorum.Eskiden çocuk yaşlarda yediklerimize dikkat etmezdik.Ailelerde bu konuda bilinçli değillerdi ki bize engel koysunlar.Aksine ödüllendirmek için ögretmenimizin çikolata dağıttığını bilirim.Yorumunuz için teşekkür ederim.Sevgiler 😊
SilÇok faydalı bir yazı olmuş. Hayatımızdan çıkarmak gerek şekeri ki hayatımızın tadı çıkmasın.
YanıtlaSilKaçmasın demek istemiştim.:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.Hastalıklar çogaltıkça daha dikkatli olmamız gerekiyor .Hasta olduğumuzda hayatımızın tadı kaçıyor haliyle ağzımızın tadı da bozuluyor.Bize emanet edilen vücudumuza iyi bakmalıyız.Sevgiler 😊
SilÇok güzel bir yazı olmuş. Şekeri azaltmak lazım :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.İnşallah hiç değilse bu yazıdan sonra hep birlikte azaltalım 😊
SilMerhaba, ben de şekeri elimden geldiğince kullanmamaya çalışıyorum ama hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değil gibi maalesef. Bu arada büyük blog takip etkinliğinden geliyorum, https://sezersadet.blogspot.com.tr/ blogunuzu takipteydim, bunu yeni açtınız sanırım hayırlı, bol okurlu olsun :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Evet 1 Mart itibariyle yeni açtım. Sayfama hoş geldiniz.😊Sağlıkla ilgili her şeye merakım var.Öğrendiğim bilgileri blogumda herkesle paylaşmak istedim.Sağlıkla ilgili ayrı bir blog olsun istedim. Ben de sizi takipteyim.Sevgiler
Sil"azı yarar çoğu zarar" atasözüne uyarsak belki şekerle dost olabiliriz ..🙂 şekerin zararları ne kadar da çokmuş,öğrendiğimiz iyi oldu,emeğinize sağlık..🙂
YanıtlaSilEh tamamen bırakamasak da azaltmak zararı biraz daha minimuma düşürür heralde.Ben tamamen bırakamıyorum ne yazık ki.Teşekkür ederim 😊
SilKeşke biraz da polyannacılık yapsaydınız:).
YanıtlaSilKeşke yapabilseydim ama gerçekler var maalesef 😊
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilHer gün kahve-çikolatasız duramazdım aslında ama bu yazı biraz caydırıcı oldu benim için,azaltmaya çalışıcam:)
YanıtlaSilA çok güzel, böyle bir faydam olursa sevinirim 😊
Silşekeri benim de kesmem lazım :( bu arada cnm Büyük Blog Takip Etkinliğinden geldim ben de bekliyorum herkesi :D
YanıtlaSilwww.sansbocegi.com
Büyük Blog Etkinliğinden geldim . ben de beklerim :) https://bugunneizliyoruz.blogspot.com.tr/
YanıtlaSilSayfama hoşgeldiniz diğer sayfama da beklerim. Blogunuzu takibe aldım. Sevgiler 😊
Sil