Merhabalar;
30'lu yaşlarda '1997 ' yılında cildimde ufak bir beyazlıkla başlayan daha sonra yüzüme yayılan kollarımda, ayaklarımda,ellerimde ilerleyen hiç bir zararı olmayan fakat görünüş olarak farklı oluşu yüzünden diğer insanların dikkatini çeken vitiligodan bahsedeceğim size. Vitiligo annemin halasında ve dayımda olduğu için genetik olarak bende de görüldüğünü düşünüyorum. Ten rengimin beyaz oluşu sayesinde kışın fazla belli olmuyor. Yazın beni gören bu lekeler ne diye sorabiliyorlar :)
Çevremde de hastalığa daha genç yaşta hatta çocukluk da yakalanan bir çok kişiyle karşılaştım.
İlk tedavimi Edirne tıp fakültesinde çok iyi bir profesör yapmıştı. Güler yüzlü bir doktordu. İlaçları kullanırken stres yapmayacaksın diye tembihlemişti.
Krem ve iğne ile yaptığı tedaviye hastalığım cevap vermiş, iyileşmiştim.Benimle birlikte kendisi de çok sevinmişti. Fakat bir kaç sene sonra hastalık tekrarladı maalesef. Fakat ne doktoru bulabildim ne de ilaçların adını hatırlayabildim. Açıkçası kozmetikle renk farklılığını gidermeye çalışıyorum.
Vitiligo bağışıklık sisteminin çökmesiyle başlayan, deride renk yapıcı melanın adındaki pigmentlerin kaybıyla oluşan bir hastalık. Bu pigmentler melanositler olarak adlandırılan bazı hücrelerde yapılır. Halk arasında 'ala' hastalığı olarak bilinir. Genellikle ince düşünceli, hassas insanlarda görülür. Hastalığın nedeni ve tedavisi bir türlü bulunamamıştır.
Koyu tenli kişilerde daha çok fark edilir. Açık tenlilerde ise yaz aylarında güneşte bronzlaştıkları zaman fark edilir.
Hastalık en çok el, kol, bacak ve yüzde görülür.
Deride sınırları belli olan dağınık,yama şeklinde olan beyaz lekelerdir. Hiç bir bulaşıcılığı yoktur. Sadece görünümü rahatsız edicidir.
Genetik bir hastalıktır. Bilim adamları hangi genlerin sebep olduğunu, bu hastalığı başka nelerin tetiklediğini bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla melanositleri yabancı bir şeymiş gibi tanır ve onları yok eder. Vitiligo oluşur. Aslında bağışıklık sistemimiz bizi enfeksiyonlardan korur, Bize yabancı olan bakteri virüslerle kavga eder. Vitiligoda ise bağışıklık sistemi karışır. Melanositleri bir istilacı gibi görür ve saldırır.
Deri hastalıklarının en büyük etkeni sıkıntı ve strestir. Vitiligonunda başlangıç sebebi stres, güneş yanığı ve bazı hastalıklar olabilir. Vitiligo yaşamı tehdit etmese de, duygusal ve psikolojik olarak uğraşmak zor olabilir. Her yaşta görülebilir fakat genellikle 20 yaşından itibaren görülür.
Yaz kış 50 faktör güneş kremi kullanmalıyız.Güneş kremi sadece bu hastalık için değil, güneşin zararlı ışınlarına karşı her zaman kullanılmalıdır.
Uygulanan bir kaç tedavi yöntemi vardır. Topikal kremler bağışıklık sisteminin melanosit yıkımını yavaşlatmak için kullanılır. Kortizonlu kremler yüzümüzde dikkatli kullanılmalıdır. Uv ışık tedavisi ile cilt tamamen beyazlatılabilir. Michael jackson bu tedaviyi tercih etmiştir.
Bağışıklık sistemi güçlendirildiğinde azalabilir.
Sağlıkla kalın ❤
Bu tür vakalarda psikolojik desteğin önemli olduğunu düşünüyorum.Maalesef ülkemizde psikoterapi ayağı biraz zayıf.Özel yerler çok pahalı :( Çok geçmiş olsun size de...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Benim gibi hassas kırılgan yapıda olanlar öncelikle kendimize söz geçirmeliyiz. Kafada her şeyi büyütmemek gerekiyor. Her şey beyinde bitiyor. Daha sonra belki gerekirse tedavi olunabilir. Sanırım çok takmamak lazım hayatı fakat bunu becermek çok kolay olmuyor. :) Sevgiler
Sil